Kirgizië – officieel de Kirgizische Republiek – is een voormalige Sovjetrepubliek en sinds 1991 onafhankelijk. Het land grenst in het noorden aan Kazachstan, in het oosten aan China, in het zuiden aan Tadzjikistan en in het westen aan Oezbekistan. Het ligt hoog en heeft geen verbinding met zee. Kirgizië is bijna vijf keer zo groot als Nederland en er wonen – geregistreerd - rond 7 miljoen mensen. De meerderheid woont op het platteland. Het dichtstbevolkte deel ligt in het noorden, in en om de hoofdstad Bisjkek [ruim 1 miljoen].
Het land wordt gedomineerd door het Tian Shan-gebergte met veel hoge pieken, gletsjers en bergmeren. Vanwege dit adembenemend natuurschoon wordt het wel het “Zwitserland van Centraal Azië” genoemd.
Op de foto Skazka Canyon aan de zuidkust van het Issyk Kul. Skazka betekent ‘sprookje’ en het is ook echt een sprookje, waarbinnen je eindeloos kunt wandelen.
Kirgizië heeft een landklimaat, waarbij in de zomer de temperatuur kan oplopen tot rond 40°C en in de winter kan dalen tot -25°C.
De van oorsprong nomadische bevolking bestaat uit 74% Kirgiezen, 15% Oezbeken, 5% Russen en de overige 6% uit o.a. Dungan, Oeigoeren, Tadzjieken en Turken. Ongeveer 75% is Moslim, 20% Christen en de overige 5% is Jood, Boeddhist of Baha’i
Economische situatie
Kirgizië is een land met een lager middeninkomen. Ongeveer 33% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De economie wordt gedomineerd door landbouw, delfstoffenwinning en de afhankelijkheid van geldovermakingen van burgers die in het buitenland werken.
Op de foto walnotenbos bij Arslanbob
Na de onafhankelijkheid in 1991 voerde Kirgizië snel markthervormingen door, zoals verbetering van het regelgevingssysteem en het realiseren van landhervormingen. In 1998 was Kirgizië het eerste land van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten dat werd toegelaten tot de Wereldhandelsorganisatie.
In 2015 is Kirgizië toegetreden tot de Euraziatische Economische Unie (Rusland, Kazakhstan, Wit-Rusland, Armenië en Kirigizië), maar deze deelname heeft nog niet gebracht wat ervan werd verwacht.
De Kirgizische regering blijft afhankelijk van buitenlandse donorsteun om haar jaarlijkse begrotingstekort [rond 56% van BBP] te financieren. Aanhoudende zorgen voor de Kirgizische Republiek zijn onder meer het traject van democratisering, hardnekkige corruptie, een geschiedenis van gespannen en soms gewelddadige interetnische relaties, kwetsbaarheden bij de grensbeveiliging en mogelijke terroristische dreigingen.
Wetenswaardigheden
Uitleg van de naam Kyrgyzstan (Engelse vertaling van Kirgizië)
Een combinatie van de Turkse woorden “kyrg”(= veertig) en “-yz” (= stammen) met het Perzische achtervoegsel “-stan”(= land). De betekenis “Land van veertig stammen” verwijst naar de veertig stammen, verenigd door de legendarische Kirgizische held MANAS.
Vlag
De rechthoekige vlag heeft een rood veld met een gele zon in het midden met 40 stralen die de 40 Kirgizische stammen voorstellen. Het centrum van de zon is een rode ring die wordt doorkruist door twee sets van vier lijnen, een gestileerde voorstelling van een "tunduk", de kroon van een traditionele Kirgizische yurt. Rood symboliseert moed en dapperheid, de zon symboliseert vrede en welstand.
Munteenheid
De munteenheid is de Kirgizische Som (KGS of C). Wisselen kan overal 24 uur per dag. Geldautomaten zijn in de grote steden volop aanwezig en doen steeds meer hun intrede in de provinciesteden.
Manas
Manas is een traditioneel episch gedicht van de Kirgiezen en de naam van de epische held uit het epos. Het gedicht telt bijna een half miljoen regels. Het is een patriottisch werk dat gaat over de uitbuiting van Manas en zijn afstammelingen en volgelingen, die in de 9e eeuw vochten tegen de Oeigoeren om hun Kirgizische onafhankelijkheid te behouden.
Gedeelten van dit epos worden vaak voorgedragen bij Kirgizische festiviteiten als een melodisch lied, begeleid op een driesnarige komuz, een traditioneel Kirgies muziekinstrument.
Visum
Bij een verblijf van minder dan 60 dagen is er geen visum nodig.